Zadeltips

Zadelpijn?

Vanaf het fietszadel is de wereld veel mooier. Tenzij je met een van pijn verbeten gezicht het netwerk van fietspaden doorkruist. Dat overkomt veel meer mensen dan je denkt. Het comfort waarvoor het zadel zou moeten zorgen, is bij hen in geen velden of wegen te bekennen. En nog durven we te beweren dat het niet aan de kwaliteit van het zadel hoeft te liggen. Nee, wat voor de een geldt als een droomzadel, kan voor de ander uitlopen op een nachtmerrie. Waar zit ’m het verschil?

Het probleem van een zadel kan zijn dat het veel meer steun geeft dan gewenst is, meer dan alleen steun aan de zitbotjes. Hierdoor komt er druk op pezen en bloedvaten te staan. Een goed voorbeeld is een (te) zacht zadel. Terwijl veel mensen dit zadel als comfortabel ervaren, betekent dit in werkelijkheid een groot risico.

Omdat de zitbotjes te ver wegzakken in het zadel, ontstaat namelijk druk op het hele zitvlak. Tintelende benen en een pijnlijk zitvlak zijn veelgehoorde klachten. Maar ook enge verhalen over bijvoorbeeld tijdelijke pijn bij het plassen, impotentie en druk op de genitale zone liggen serieus op de loer.

Vrouwen zijn gebaat bij bredere zadels met een korte, smalle neus. De zitbotjes krijgen dan de steun die ze verdienen en de neus zorgt voor de juiste balans zonder langs de benen te schuren. Belangrijk is dat er geen druk op het staartbeentje komt. In tegenstelling tot de man heeft een vrouw een flexibel, en daarmee gevoeliger, staartbeentje.

Wie de handen op zijn billen legt en naargelang harder of zachter drukt, voelt vanzelf twee botjes. Dit zijn de zitbotjes. Voel je een derde bot, dan heb je het staartbeentje ook gevonden (het middelste botje), maar dit is nu even niet relevant. De afstand tussen de twee zitbotjes verschilt tussen mannen en vrouwen per persoon. Bij mannen is deze afstand gemiddeld 9 tot 14 centimeter. Vrouwen hebben doorgaans een breder bekken en meten een afstand tussen 11 en 15 centimeter. De belangrijkste taak van een zadel is deze twee zitbotjes te ondersteunen.

Een zadel met een gleuf ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar het is voor vrouwen het proberen waard. Het voordeel is dat er minder gewicht op de genitale zone rust. En minder contact met het zadel staat gelijk aan minder transpireren.  Voor mannen en hun mannelijkheid is het belangrijk dat het zadel niet te smal is, want de druk komt tussen de zitbotjes te liggen. De belangrijkste bloedvaten van en naar het geslachtsorgaan raken zo bekneld. Intensief gebruik van een racefiets is daarmee niet zonder risico. De afstelling van het zadel is minstens zo belangrijk. Om druk tussen de zitbotjes te voorkomen, is het verstandig het zadel aan de achterzijde een klein beetje hoger te zetten. Ook mannen kunnen baat hebben bij een gleufzadel.

Er bestaat niet één zadel waarop iedereen wegfietst. Bij het vinden van een geschikt zadel ben je gebaat bij een persoonlijk advies.

Bij Frans Rödel en Zoon Tweewielers staan wij voor u klaar om dit advies te geven.


Terug



Deel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook